söndag 1 mars 2009

Liefmans Kriek

I fredags var det så dags för mig och Fredrik att testa några olika öl igen. Det var dock bara ett - Liefmans Kriekbier - som vi inte druckit förut. Det här är, som påpekats förut, alltså ingen riktig "Lambic - Kriek", dvs. det är inte spontanjäst som man kanske tror vid första anblicken, utan en "oud bruin" som sedan har smaksatts med massor av körsbär, lagrats ett år för att efter det blandas ut med Goudenband och Oud Bruin (själv har jag dessvärre inte testa dessa, men det här skall bli intressant ändå). Någon form av medveten infektion har alltså ägt rum ändå, och på ratebeer klassas det kort och gott som en "Sour Ale".

Färgen är hursomhelst mycket vacker - djupröd och sådär underbart fint som bara kriek (eller annan fruktlambic kanske) kan vara. Skummet är medelstort och lämnar lite trevliga skumrester på glaset. Mycket inbjudande! Det faktum att ölet dessutom kommer i en lyxig förpackning (vackert inlindat i papper + metallåda) bidrar också till en lyxig känsla, även om det både är ett miljöhot och skulle bli betydligt billigare utan.

Doften är intressant och spännande av körsbär, litet mandlar, godisliknande toner och lätta toner av funk (lite stall, läder etc. alltså). Doften är kanske inte det absolut häftigaste med det här ölet men det är ändå klart intressant och man känner sig nyfiken inför första klunken.

Smaken är både söt och småsur med underbara toner av körsbären - i början är det ganska godisaktigt och sött och det påminner kanske en del om den där söta krieken från Timmermans, utan att riktigt gå så långt. Det hela blir dock litet surare i eftersmaken med lite "funkiga" toner och en mycket balanserad, angenäm syrlighet. Körsbärssmaken är verkligen mycket trevlig i det här ölet. Kroppen är medelfyllig och munkänslan är litet småtorr.

Det här gjorde sig dessutom väldigt bra med glass av olika slag - choklad, vanilj samt vanilj med jordgubb (eller var det hallon?). Vi testade glassen till Black Chocolate också, och visst, det funkade riktigt trevligt det med, men Liefmans var nog snäppet vassare på det planet. Testade också, mot slutet, att blanda dessa två brygder och jag vet inte, men det smakade faktiskt helt okej.

Betyg: 4,0 av 5.

1 kommentar:

  1. Tyckte också att detta var rätt trevligt. Min flickvän, som gillar syrligt men som har svårt för surt spontanjäst, tyckte dock att det var toppen. Det är ändå tur att det finns så många variationer i öl när alla har så olika smak!

    SvaraRadera