tisdag 2 juni 2009

Jolly Pumpkin La Roja


Andra ölet från Jolly Pumpkin under kvällen var La Roja. På BeerAdvocate klassas ölet som en "American Wild Ale" medan Ratebeer kort och gott klassar det som en "Sour Ale". Enligt bryggeriet är det ett öl som bryggts i den flamländska traditionen vilket jag såklart tolkar som "flamländsk rödöl". Ölet har alltså lagrats på ekfat och sedan har man blandat öl av olika åldrar - alltifrån två till tio månader. Hursomhelst, nu kör vi!

Ölet är vackert röd/bärnstensfärgat med ett medelstort smuttsvitt skum som ligger kvar i glaset till ölet är uppdrucket. Det ser väldigt trevligt ut.

Doften är väldigt trevlig och intressant. Det finns gott om "funk" och ektoner, stall, krusbär, körsbär, röda vinbär och lätta toner av jordgubbar. En annan intressant ton jag upptäckte var doften av kokosnöt. Mycket trevligt.

Smaken är syrlig och "funky" med lätta toner av söt malt som balanserar de fruktiga och sura smakerna av gröna äpplen, körsbär, krusbär, röda vinbär och jordgubbar. Tydliga ekfatstoner gör sig påminda, nästan litet vanilj och sedan kommer återigen, som i doften, den där kokosnöt-tonen. Ett väldigt komplext och gott öl med väldigt mycket som händer - jag kan nog inte återge allt känner jag.

Munkänslan är torr, kroppen är medelfyllig och kolsyran är någonstans emellan medelstark och livlig. Väldigt uppfriskande och fräscht hursomhelst. Jag älskar verkligen det här ölet, och även om Bam Bière var fantastisk är det här snäppet bättre. Hoppas bara man får tag på det igen - även om 125 kronor är ganska mycket för ett öl är det ändå värt det, dock är det ju tyvärr inget man kan "bunkra upp" med.

Betyget blir höga 4,4 av 5. Rekommenderas verkligen!

4 kommentarer:

  1. Tjena, tänkte fråga vart du köpt ölglaset som du har ölen i där? Tack för en bra ölsida! Såg också ett annat kupformat glas i tidigare inlägg, letar efter just ett bra glas med kupform.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Det är mitt ölglas och de är köpta på butiken Partaj i Karlstad. De verkar dock finnas lite här och var, det tog ett bra tag innan jag hittade dem dock. Kolla på sådana butiker som säljer bryggutrustning/ölsatser osv, de verkar kunna ha dem.

    Den andra sorten (med en liten kula på foten) är köpta begagnade, vet dock inte var de är ifrån ursprungligen.

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset, ska kika runt lite, har letat runt rätt länge för att hitta just såna glas men inte haft någon tur än.

    SvaraRadera