måndag 27 juli 2009

Beer Here Essentia Bina

Precis som utlovat kommer nu en serie recensioner från min och Davids smått fantastiska provning vi hade i lördags. Återigen får man tacka Alex för att han delade med sig av detta fantastiska öl till oss! Det är ju såklart (?) Essentia Bina det handlar om, en öl som varken jag eller David hade räknat med att få prova inom en snar framtid.

- Vad är då Essentia Bina? Tänker förmodligen den som inte vet vad det är. Den är faktiskt en fantastisk och smått magisk öl. En porter i 1600-tals stil på hela 16% ABV, kryddad med bränt socker och fänkål, väldigt svagt kolsyrad.

Hur var då denna skapelse?

Utseende är fint, om än inte det perfekta "öl" utseendet. Färgen är mörk på gränsen till svart och har ett väldigt litet skum, snarare en skumring som drar åt det chokladbruna hållet. Det märks att det är mycket socker i, ölen kletar nästan fast sig på glaset som synes på bilden.

Doften är enorm, jag menar det verkligen, enorm! Massvis av rostade toner, fudge-aktig doft, kaffe, fänkål men även en väldigt bränd doft, förmodligen från det brända sockret.

Smaken är utmärkt, på gränsen till perfekt. En hel del lakrits, brända toner, rostad malt med kaffeinslag, på det hela märks de 16%:en knappast av. En varning dock, om man inte gillar söt öl så är detta nog inget att ge sig på, för sött det är det.

Ölet är fylligt, dock utan något särskild kolsyra att tala om, det är väldigt små och väldigt få bubblor.

Vad blir betyget på denna skapelse då? Det landar någonstans runt 4,6/5! Man känner sig smått lycklig över att ha en varsin flaska kvar. Kudos för den härliga rostiga kapylen, det gör verkligen att ölen ser urgammal ut.

4 kommentarer:

  1. Ser snuskigt gott ut på bilden, håller med om att ölet är väldigt gott.. Blev lite sugen på att öppna upp en flaska nu men bör nog låta bli för leverns skull!

    SvaraRadera
  2. Blev inte riktigt lika imponerad. Men en upplevelse var det helt klart.

    SvaraRadera
  3. Jag tyckte att den var trevlig utan att vara fantastisk.

    SvaraRadera
  4. Jonte och Fredrik: Kan tänka mig att den här kan avskräcka endel drickare. Var ju många som t. ex tyckte att Mikkeller Black och Dark Horizon 2nd Edition var nästan odrickbara nu i början.

    Eller också kanske man har svårt för att den är okolsyrad eller fänkålssmaken. :)

    Hursomhelst, ruskigt häftigt att ha prövat den!

    SvaraRadera