söndag 4 oktober 2009

Brewdog och konspirationsteorier

Det har väl knappast gått att undvika konspirationerna kring BrewDog den senaste tiden. Åtminstone har det, gång på gång, i kommentererna på svenska ölbloggar spridits rykten om bryggeriet och huruvida vissa öl licensbryggs på storbryggerier. Kollar man på exempelvis wikipedia, så nämns produktionssiffran 120 000 flaskor/månad - och många menar då att det skulle vara direkt omöjligt för bryggeriet att leverera så mycket öl till Sverige per år som bolaget kräver.

Bryggeriet exporterar ju också till väldigt många länder, säkerligen 10-15 stycken eller så. En snabbtitt på distributionen av Punk IPA på Ratebeer bekräftar detta: Australien, Kanada, Danmark, England, Finland, Italien, Japan, Nederländerna, Nya Zealand, Norge, Skottland och USA är alla exempel på länder, förutom Sverige, där Punk IPA finns (eller åtminstone funnits). Där tillkommer säkert ytterligare något land som inte står med på Ratebeer. Det blir en väldigt massa öl med andra ord - som alla skall få sin del av de knappa 40 000 liter som produceras varje månad. Nu kan ju produktionskapaciteten vara något högre, men ändå. De har expanderat väldigt snabbt i sådana fall.

Å andra sidan kan man fråga sig hur licensbryggning och bryggeriets "image"/attityd fungerar ihop?

"Beer was never meant to be bland, tasteless and apathetic.

At BrewDog we are setting the record straight.

We are committed to making the highest quality beers with the finest fresh natural ingredients.

Our beers are in no way commercial or mainstream.

We do not merely aspire to the proclaimed heady heights of conformity through neutrality and blandness.

We are unique and individual.

A beacon of non-conformity in a increasingly monotone corporate desert.

We are proud to be an intrepid David in a desperate ocean of insipid Goliaths.

We are proud to be an alternative."

Fast... de kanske har den här attityden för att dölja den verkliga sanningen?

Sedan kan man ju givetvis tycka vad man vill om bryggeriets öl. Själv tycker jag att de flesta av de öl jag druckit från dem varit helt okej till riktigt bra - men jag kan hålla med om att de är ganska svajiga och att det är väldigt mycket snack och mindre kvalitet om man säger så. Ibland är det riktigt bra och ibland rätt menlöst, med andra ord.

Det finns ju dock, vad jag vet, inte några säkra källor på att ölen licensbryggs. Kanske är det Harboe eller Carlsberg som producerar allt, vad vet jag - men ett återkommande faktum är att det mest är någon anonym kommentar som slinker in på någon ölblogg då och då, vilket ju gör att det inte känns helt tillförlitligt.

Nåja. Det här var mest lite halvflummiga tankar så här på söndagskvällen. Jag tror hursomhelst att BrewDogs öl bryggs hos BrewDog... tills jag motbevisas.

3 kommentarer:

  1. En licensbryggd öl som bryggs här i Sverige märks med bryggeriet som brygger det. Exempelvis så står det på Heineken "Brewed and bottled under supervision of Heineken Brouwerij B.V., Amsterdam, Holland" och längre ner "Spendrups Bryggeri AB".

    Med tanke på att storbritannien är med i EU så tror jag att dom följer samma normer och isåfall borde det förekomma på flaskan att det licensbryggs. Men även länderna inom EU har olika lagar om vad som skall framgå eller inte.

    Jag kan inte säga ja eller nej men hittills så tror jag inte att ölen licensbryggs. Det är ju trots allt ett bryggeri som explosionsartat vuxit och med en sådan framgång borde dom ha investerat stora pengar på att bygga ut.
    Att dom brygger en lager bland alla ales innebär ju oftast att dom har en helt separat avdelning med kylsystem m.m för just lagerjäsning. Annars skulle produktionen nästan stanna upp varje gång dom skulle brygga en lager och kylsystem skulle få omkonfigureras (men tänk om den licensbryggs?). Detta är ju annars ett tecken på ombyggnad och ökat kapacitet (om nu det inte bryggs hos Harboe som David föreslog xD).

    Aja det var bara några spekulationer, kan vara helt fel. Bara några tankar, varken rätt eller fel än så länge. ^^

    SvaraRadera
  2. Svårt att veta vad som är sant. Men nog kom jag att tänka på en av Hoola Bandoolas klassiska bitar:

    Vem kan man lita på?

    SvaraRadera
  3. Jo, det känns ju som det borde finnas några lagar. Harboe och Carlsberg var givetvis extrema exempel - om det nu är så att det ligger någon sanningen i det bryggs det antagligen på något större bryggeri i Skottland/England.

    Om man ska tro BrewDogs senaste blogginlägg så verkar ölet dock bryggas där (eftersom en bryggare tyckte 77 lager var bland de roligare ölen att brygga t.ex.). De har dessutom 14 anställda så antar att de blivit ganska stora med mikromått mätt - finns väl inget svenskt mindre bryggeri som har så många anställda vad jag vet...

    SvaraRadera