torsdag 21 januari 2010

Hobgoblin 3,5%

Då har det alltså hänt igen, plockade upp en folköl idag när jag var och handlade lite mat och annat. Brakspear Bitter är en av mina absoluta favoriter när det gäller svagare öl, men idag blev det en av favoriterna när man just fyllt 18:s tur att analyseras och recenseras. Hobgoblin är ett öl från engelska bryggeriet med de lustiga "fantasy-aktiga" etiketterna, nämligen Wychwood Brewery. De är ett i raden av alla engelska bryggerier som har valt att producera svagare öl för den svenska marknaden.

Nåja såhär var den:

Färgen är djupt brun med ett circa två fingrar högt beige/grått skum. Skummet lägger sig efter några minuter till en liten skumring i min kupa.

Doften är svag av övermogna päron, mjölkchoklad, toffee och en rejäl dos engelsk humle. Helt okej men något anonym doft. Det finns även vissa jordiga toner.

Smaken bjuder på massvis av toffee, mjölkchoklad och samma engelska humle som doften lovade. Det finns också undertoner av päronlikör typ Xanté eller liknande.

Munkänslan är medel på gränsen till tunn med en lagom kolsyrehalt med små, lätt stickiga bubblor.

Håhå jaja. En i raden av flera engelska alesorter i dagligvaruhandeln. Det finns ju en hel rad bland annat ovan nämnda Brakspear Bitter, sen ett par from Shepherd Neame i form av Bishops Finger 3,5% och Spitfire 3,5%. Dock måste jag säga att denna tillsammans med Brakspear Bitter tillhör de bättre (Dugges folköl undanräknat).

Betyg? 2,95 av 5.

3 kommentarer:

  1. Tycker också att Brakspear Bitter är en riktigt bra trefemma. Överhuvudtaget tror jag att engelsk bitter gör sig rätt bra som svensk folköl. Riktig bitter är ju bara obetydligt starkare i England. Har för mig att de flesta ligger på typ 3,8 volymprocent på pubarna, såvida det inte är Special eller Extra Special.

    Hobgoblin har jag aldrig druckit som folköl, men det låter ju faktiskt som att det är värt att testa!

    SvaraRadera
  2. @Humlehenke: Absolut, Brakspear Bitter är riktigt bra faktiskt och funkar även som substitut för lite starkare bitters enligt mig. Tycker även att Hobgoblin 3,5% är värd att prova om du får tillfälle, dock når den inte riktigt upp till Brakspear Bitters nivå. :)

    SvaraRadera
  3. Många av dessa öl är cask-versionerna som filtreras för bland annat Sverige. En del är inte nedvattnade varianter som 3,5% öl oftast är från större bryggerier. Dock lite dyra som folköl men det är det värt.

    Mycket bättre än stora koncerner som brygger fåtalet grundöl och gör ölet rill ett varumärke vid filtrering. Filtrering kan ge annan smak vid tillsättning / blandning med kolsyra i olika mängd, humleextrakt, karamell, sötning, vatten/lättöl för alkoholhaltreducering med mera.

    Från oss hantverksbryggare får man för det mesta det som bryggs rakt av.

    God öl dricks förnuftigt

    Dryckeshälsningar
    Bryggare Bing

    SvaraRadera