måndag 4 januari 2010

Stone 09.09.09 Vertical Epic Ale

Årets första öl att recensera blir det nionde ölet i Stone Brewings episka vertikal-serie, man skulle kunna säga att det är en serie av ganska häftiga koncept-öl. Detta är en sorts kryddad belgisk porter som bland annat är kryddad med vanilj. Enligt dem själva ska den också ha vissa banan-toner. Givetvis är det Stone 09.09.09 Vertical Epic Ale jag pratar om.

Hursomhelst, nog tjötat, här är recensionen:

Ölet har en nästintill svart färg med ett beige skum. Ölet lämnar vissa rester på glaset.

Doften är stor och trevlig av rostad, nästan bränd malt, vaniljfudge men även en hel del russin. Det finns också vissa toner av kaffe och mörk choklad - som är något av ett standardfenomen i såhär kraftigt rostade öl. Jästigheten känns lite lätt belgisk, precis som de utlovar på etiketten till flaskan.

Smaken är även den av rostad malt åt det lätt brända hållet med en viss restsötma. Vaniljen gör sig påmind även den men det finns också inslag av kakaoböner och kryddigt kaffe. Det finns även en fruktig jästighet även i smaken.

Munkänslan är rejält fyllig med en mild men ändå bra kolsyra.

Detta var verkligen intressant, en belgoinspirerade porter kryddad med vanilj som ändå inte känns helt galen. Det känns faktiskt ganska naturligt och väldigt gott, dessutom är den fri från banansmaker! Betyg? 3.95 av 5. Mer sånthär tack!

1 kommentar:

  1. Lät väldigt trevlig. Har en sådan en kylen. Blir nu sugen på att öppna den ikväll. Tyckte inte 07:an var så bra.

    SvaraRadera