söndag 14 februari 2010

Bryggning av Vansinnesporter!

I tisdags begav jag mig ner mot det lilla samhället Otterbäcken utanför Gullspång för att vara med och brygga ett öl tillsammans med Rikard Ramberg. För ett par veckor sedan frågade han mig om jag ville vara med och brygga något - och det ville jag såklart!

Det var inte vilket öl som helst som skulle bryggas, utan en imperial porter vid namn Vansinnesporter. Dessutom var det hela 25 liter som bryggdes. Det blev ett delmäskat öl, där vår egna mäsk bestod av torvrökt malt (1 kg), chokladmalt (1 kg), brunmalt (1 kg) och münchnermalt (2 kg). Dessutom tillsattes 60 gram vetemjöl och 250 gram russin (som hackades innan). Krossningen av malten skedde genom en kaffekvarn på tisdagskvällen, vilket inte var helt optimalt, men det gick. Den maltkross som tänkt användas fungerade inte som det var tänkt ...

Lakningen tog tid och krånglade en del. Tillslut var det dags för vörtkoket, och dessutom att lösa upp maltextraktet som bestod av 4 kg Bavarian Maibock-extrakt från Weyermans (flytande), 2 kg mellanmörkt maltextrakt (Muntons) och slutligen 1,25 ljust maltextrakt (Muntons).


Till den egna vörten tillsattes dessutom 500 gram brunt farinsocker. Humlegivorna var 40 gram East Kent Goldings (60 min), 40 gram Fuggles (60 min), 40 gram East Kent Goldings (30 minuter), 40 gram Fuggles (30 minuter), 20 gram East Kent Goldings (5 minuter) och 20 gram Fuggles (5 minuter). Mycket humle med andra ord, även om det skall bli en maltbomb.

Slutligen var det bara att vänta på vad hydrometern visade ...

Efter att ha mätt med millimetermått kom vi fram till ett OG på 1,133! Efter kylning tillsattes sedan jäst i form av Belgian Abbey II, vilket Rikard gjort en förkultur på några dagar tidigare. I sekundären skall sedan 60 cl whisky/bourbon tillsättats tillsammans med ekchips. Jag fick precis en rapport om att densiteten nu är 1,070 och ölet ligger på 8,3% och fortfarande är under jäsning (även om det är slutspurten). Ett till prov skall sedan tas och vinjäst skall troligtvis tillsättas så att den tilltänkta alkoholhalten på 12% kan uppnås. För att citera Rikard så låter det ju lovande hittills: "Smaken var utav massiv kaffe och choklad med en fyllighet som var mycket större än Brunch Weasel med en otroligt nog lagom kolsyra. Beskan fanns där men var inte lika massiv som en imperial stout men fortfarande fanns den där."

Ni kan räkna med fortsatta rapporter om den här vansinnesbrygden.

5 kommentarer:

  1. Låter som det där kan bli väldigt gott. Har själv bara bryggt med extrakt. Kokade ni vörten i två kastruller?

    SvaraRadera
  2. Japp det kokades på två grytor, en på 12 liter den andra grytan var på ca 15.
    Det kan också nämnas att vi också vattenjusterade.

    SvaraRadera
  3. Vår egna vört kokades på den sora grytan tillsammans med humlet och maltextraktet kokade i den mindre grytan. Vi valde att göra så eftersom våran vört hade en lägre densitet än maltextraktslösningen och då får man ut mer beska ur humlet(optimlat vore isåfall att koka i vanligt vatten för att extrahera beskan) och dessutom skummar maltextrakt så kopiöst när det kokar att det är lättare att ha ett rullande kok med den egna vörten.

    SvaraRadera
  4. Najs. Nån dag kanske man får för sig att göra nåt liknande :)

    SvaraRadera
  5. Martin: Ja, varför inte? :) Ni verkar ju ha väldigt mycket roligt på g. dock har jag sett :)

    SvaraRadera