torsdag 4 februari 2010

Dugges Spring Beer

"Spring, spring - it's a starling thing!" skriver Dugges på baksidan av etiketten på Dugges Spring Beer. Som ni ser på bilden så finns det inte speciellt många vårtecken ute då det är circa en halvmeter snö på gräsmattan. Ändå tar jag chansen och provar denna våröl och sluter ögonen och drömmer mig bort mot finare dagar:

Ölet har en gul-orange färg med ett rejält stort ljusbeige skum. Vätskan är lätt disig.

Doften bjuder på massvis av simcoe- och cascade-humle med trevliga undertoner av briokarameller. Det är defintivt humlen som är framträdande här.

Smaken är rund och välbalanserad, malten och humlen är helt klart i harmoni. De aromatiska amerikanska humletonerna blandar sig med den bittra tjeckiska humlen. Malten gör sig påmind genom en lätt ton av smörkola och rostade jordnötter. Det finns även lätt jästiga toner.

Vätskan är medelfyllig, kolsyran är relativt låg med medelstora till stora bubblor.

Dugges Ale- & Porterbryggeri (och nu även lagerbryggeri?) är något av ett favoritbryggeri bland de Svenska bryggerierna som finns på marknaden. Lageröl är tyvärr inte någon favoritstil hos mig och det torde vara bland det svårare man kan brygga. Mikael Dugge & Co gör det dock med värdighet och är det någon öl ni ska dricka till de tidiga vårgrillningarna så är det defintivt denna!

Betyg? 3,35/5! Gott, men doften lovar betydligt mer än smaken. Skulle vilja ha lite mer sting av humle i just smaken.

5 kommentarer:

  1. Nice picture of a bottle of beer in snow ;)

    SvaraRadera
  2. Whoops, pressed the publish button too early by mistake.
    Anyhooo, nice picture som sagt :)

    SvaraRadera
  3. @BeerSwedenDarren: Funnily enough I sometimes do that myself. I went out around 11.00 am to get some decent lighting for the picture. I bet the whole neighbourhood was staring at me.

    I've been wanting to do something like this for quite a while now, but the idea has always popped up when the lighting is poor. Luckily enough your message on your Facebook-page reminded me! ;)

    Anyway, thanks for the compliment! I'm quite happy with it considering I used my iPhone. :)

    SvaraRadera
  4. Intressant att du inte gillar lager så mycket men den här funkar...för den påminner mer om en pale ale än en lager för mig skulle tippa på att Dugge har lagrat ölen lite för varmt och lite kort tid när det finns en hel del diacetyl och skitiga toner...kommer nog inte klara någon längre tid på bolagets varma hyllor...

    SvaraRadera
  5. Helt ok lager, som sagt doften lovar mer än smaken. Trevlig hur som och ganska prisvärd.

    SvaraRadera