måndag 22 februari 2010

En väldigt sen julölsrecension!

Julen är sedan länge förbi men fortfarande finns det endel julöl kvar på vissa av Systembolagen runtom i Sverige. Ofta är de ganska prissänkta också, så det kan vara roligt att passa på att prova sådant som tidigare känts mindre prisvärt av diverse anledningar. Spécial Noël från franska Saint Landelin var just en sån öl. Nu kostade den dock bara 37:40 för en 75 cl:s flaska - så jag passade på att prova den!

Färgen är guldbrun med ett gigantiskt stort vitt skum. Skummet lämnar små rester på glaset medan man dricker den.

Doften är karamellig, smörig och allmänt godisaktig. Det man känner är framförallt stora toner av just lättrostad karamellmalt och en lätt gräsighet från humlen. Det finns även vissa inslag av julkryddor och apelsin i doften.

Smaken går i det närmsta att beskriva som flytande julgodis. Det är rejält sött och man känner mest en massa toffee, smörkola och söta kola-aktiga godistoner i allmänhet. Som tur är finns det en lätt gräsighet från humlen som gör att det söta inte tar över fullständigt.

Munkänslan är medelstor och kolsyran är medel till låg.

Nej, detta är inget jag kommer att köpa igen om den kommer nästa jul. Alldeles för obalanserad med alla toner av godis och socker i största allmänhet.

Betyg? 2,75 av 5.

4 kommentarer:

  1. Jag kunde knappt dricka den..

    SvaraRadera
  2. @Yury: Nej det var precis så att den gick ner med nöd och näppe. Alldeles för sliskigt utan några andra härliga smaker att väga upp med.

    Skulle dock kunna tänka mig att den passar bra i väldigt små mängder till någon av efterrätterna på julbordet...

    SvaraRadera
  3. Bättre sent än aldrig, men jag håller med ölen ä inget vidare.

    SvaraRadera
  4. Yepp. "Skitöl" är rätt ord här.

    SvaraRadera