lördag 6 mars 2010

BrewDog/Stone Bashah

Bryggerisamarbeten är som bekant något som blivit allt vanligare under den senaste tiden. Kombinationer som Mikkeller/Three Floyds,BrewDog/Stone, Dugges/Nøgne Ø är några av dem som kommit till Systembolaget på sistone.

Denna gången är det precis som titeln antyder Stone Brewing och BrewDog som varit i farten. De har tillsammans bryggt en sorts mörk belgisk dubbel ipa eller åtminstone något åt det hållet, nämligen Bashah. Namnet ska - om jag fattat det rätt - betyda "Black As Sin Hoppy As Hell". Nåväl, vad kan man förvänta sig då?

Jo, ölet har en nästintill kolsvart färg med ett stort grått/vitt skum. Det lämnar knappt några skumrester på glaset.

Doften är stor och kryddigt humlig med inslag av brända rostade toner. Humlearomen är dock lite fadd och det är mest toner av grapefrukt och örter som kommer fram från humlesidan.

Smaken är kryddig och besk med endel rostade toner i bakgrunden. Det finns även lätta inslag av belgisk jäst någonstans där i bakgrunden. Spännande.

Munkänslan är medel till stor, kolsyran är normal med många normalstora bubblor.

Bryggerisamarbeten är alltid kul men när dessa två bryggerier är i farten får man nog räkna med att ölen inte lever upp till deras egen hype (som oftast är enorm). Stor i orden liten på jorden skulle man kunna säga - fast ändå inte. Det är helt klart ett spännande öl, men de levererar inte 100% av vad de lovar.

Betyg? 3,45 av 5. Visst är det en helt okej öl men egentligen är det mer spännande än gott.

4 kommentarer:

  1. @JoeG: Tog inte bort din kommentar, den försvann när jag skulle göra om en grej med inlägget.

    Hursomhelst, vet inte om jag hittade några toner av Fisherman's Friend Salmiak i ölen men det var en intressant brygd helt klart!

    SvaraRadera
  2. Black as SIN hoppy as hell.

    SvaraRadera
  3. Hur var glasen tvättade? Jag fann mig själv med rejäla, mosaikliknande skumrester. Och nästa fråga, hur tvättar man bäst sina glas? För närvarande kör jag endast med varmt, varmt vatten...

    SvaraRadera