måndag 1 mars 2010

Mohawk Rye India Pale Ale

Den kringresande bryggaren Stefan Gustavsson gör - i stil med Mikkeller - öl på flera olika bryggerier. De senaste ölen har blivit riktiga höjdare och det är kul att det kommer in en bryggare i Sverige som målar med hela paletten och rör om lite i grytorna bland bryggerierna. Inte för att de inte redan gör bra öl men för att få dem att inse att de kan göra ännu häftigare grejer.

Slottskällans Bryggeri imponerar sällan med deras öl som tyvärr alltför ofta dras med bismaker av rotfrukter. Men när Stefan Gustavsson lånar Slottskällans Bryggeri blir det allt annat än rotfrukter. Nåväl, hur är Mohawk Rye IPA då?

Ölet är djupt orange med ett stort beige-aktigt skum. Ölet lämnar rejäla mängder skumrester på glaset.

Doften innehåller stora mänder rivet apelsinskal, tallbarr, omogen grapefrukt och en hel del karamellig malt. Det doftar riktigt friskt och gott.

Smaken är stor och rejält besk med inslag av apelsin-zest, tallbar och endel söta frukter. Det finns lätta toner av karamell även här. Efterbeskan sitter kvar en bra stund och den sträcker sig nästan hela vägen ner i halsen.

Fylligheten är stor på gränsen till enorm. Kolsyran är medel och passar utmärkt till ölen.

Hade man pumpat upp denna ett liiitet snäpp till skulle man nästan kunna kalla den för en DIPA/IIPA. Hursomhelst, bra jobbat Gustavsson & Co!

Betyg? 4,05 av 5. En av de bättre svenska India Pale Ale:s jag druckit trots att bitterbeskan är i brutalaste laget.

Senare tillägg: Sänker betyget med 0,3 poäng lite på grund av en kemisk torrhet jag först inte störde mig så mycket på - men som senare blev lite väl störande för ett såpass högt betyg.

4 kommentarer:

  1. Kul att den verkar så bra!

    Och skönt att man slipper rotfrukterna. Har också märkt den där märkliga bismaken.

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte denna var "ok" men inte mer än så. Lite kemisk och torr. Får hoppas att Mohawk Extra Ipa blir bättre. Lite besviken är jag.

    SvaraRadera
  3. @Baggen: Kan hålla med om att den var lite väl torr. Hade den varit lite mindre torr och mer aromatisk hade det nästan varit en fullpoängare!

    SvaraRadera
  4. Skall testa min flaska imorgon, skall bli spännande!

    SvaraRadera