tisdag 30 mars 2010

Nelson Columbus


Det är nu lite mer än två veckor sedan jag och Fredrik bryggde ölet som vi valt att döpa efter de två humlesorter - Nelson Sauvin och Columbus - som vi använde oss av. Ölet ser hursomhelst riktigt bra ut i glaset nu - något ljusare än på bilden, med ett fint vitt skum som faktiskt lämnar lite rester. Kolsyran verkar för övrigt precis ha satt sig och är alldeles lagom - den flaska jag testade i söndags hade lite för lite av den varan, men det kan ju variera litet sinsemellan, antar jag.

Det är lite svårt att riktigt sätta fingret på de dofter man känner, men jag tycker helt klart att det drar lite åt kåda så att det är humle i märks. Fredrik har nämnt vinbärsblad och det kan jag hålla med om, samt att den är lätt jordigt blommig på något sätt, men det kan ju höra ihop lite med bladigheten.

Det är ändå bra bett i beskan tycker jag. Det blir varken för lite eller för mycket av den varan, utan det känns som det är i balans på så vis. Kul att det blev så pass bra första gången!

Litet fakta om ölet:

Volym: 9 liter.
Maltextrakt: Muntons ljusa 1 kg, Muntons mellanmörka 0,5 kg.
Humle: Columbus/Tomahawk 60 minuter (7 gram), Columbus/Tomahawk 30 minuter (8 gram), Nelson Sauvin 10 minuter (25 gram). Torrhumlad med Nelson Sauvin (25 gram) och Columbus/Tomahawk (10 gram).
Jäst: Safale US-05 (torrjäst)
IBU: 50+, verkar lite diffust det där - men nöjer mig att konstatera detta.
OG: 1066, FG: 1016.
Alkoholhalt: Cirka 6,6% (har sett lite varierande uträkningsmetoder OG-FG/7.46, OG-FG/7.5 och OG-FG/7.62. Men alla ligger ju i intervallet 6,5-6,7 ungefär så 6,6 låter bäst.)

6 kommentarer:

  1. Grattis, om vi bott närme varann hade det varit skoj att prova en flaska!

    SvaraRadera
  2. Låter inte helt tokigt det där. Kul!

    SvaraRadera
  3. dempa: Absolut, det hade du kunna fått göra. Blev ju inte så många flaskor nu heller så antar det kommer gå åt ganska fort. Nästa gång blir det nog åtminstone en 15-liters-sats.

    Gyllenbock: Nej, verkligen inte :)

    SvaraRadera
  4. Kul att det ger resultat! Vad blir nästa stil som ska bryggas? Solen tittar ju fram mer och mer nu... ;)

    SvaraRadera
  5. Testa å spetsa ölen nästa öl med iaf 1 kg helmalt! Inte alls så jobbigt som det kan låta!

    SvaraRadera
  6. Alexander: Vet inte riktigt. Är sugen på att göra en porter/stout (lite kraftigare men kanske inte riktigt imperial - runt 7-7,5% kanske, gärna med kaffe och en del aromhumle). Har länge velat göra någon fräsch saison också, inte helt dumt när sommaren kommer...

    JoeG: Jo, det är något vi får överväga :)

    SvaraRadera