torsdag 4 mars 2010

Student-ölprovning

En salig blandning av ölflaskor... Foto: Joel Laveborn

På våran lärarutbildning är vi ett gött gäng som umgåtts mycket under tiden på universitetet. Det har dock inte blivit så mycket på fritiden, så en lunch satt vi och spånade om vad vi skulle hitta på. De flesta i våran grupp har sedan länge vetat att jag är något av en ölnörd och har glatt undrat vad det är som är så speciellt med öl.

Så när någon i gruppen tog upp förslaget: "Nej men Fredrik, kan inte du hålla i en ölprovning?" Så var jag inte sen att tacka nej. Så, förra fredagen blev det dags för provning.

Frågan var ju bara vad man skulle prova... Efter en stunds övervägande kom jag fram till följande lista:

Budweiser (för att visa hur tråkig massproducerad lager kan vara)
Sierra Nevada Torpedo (för att ge gruppen en liten humlechock)

Listan blev ganska intressant för ett gäng nybörjare får jag lov att säga. De öl som chockade mest var (inte helt oväntat) Oude Beersel Oude Geuze, Aecht Schlenkerla Rauchbier och Mikkeller Fra Til. Dessa tre har ju väldigt starka karaktärer av syra, rök och sist men inte minst kryddighet.

Minerna när vi korkade upp geuzen var väl de som var roligast. De sedvanliga reaktionerna var som väntat "Oj, jag trodde inte öl kunde smaka såhär!", "Det luktar svettig strumpa i hela rummet!" och "Det är ju som vitt vin!". Det är precis de här reaktionerna man vill ha.

Resten av provningen flöt på och folk var både förvånade (positivt och negativt) över hur stor ölets värld är.

Så tack till Joel, Johan och Robin för en trevlig ölprovning!

- Fredrik

1 kommentar:

  1. Lät som en kul provning, bra variation på ölen också, precis som det skall vara.

    SvaraRadera