tisdag 23 mars 2010

Suröl för nybörjare?

Flera år i rad vid den här tiden på året så är det vissa öl som har varit återkommande tillfälliga nyheter på Systembolaget. En av dessa är just Ichtegems Grand Cru, en sorts flamländsk rödöl lagrad på ekfat. Egentligen hade jag nog inte tänkt att prova den i år men när det var dags för bryggning för någon vecka sedan tänkte jag att det kunde vara kul att dela på en flaska då varken jag eller David provat den på ett par år.

Hursomhelst, såhär var den!

Färgen är djupt rödbrun med ett halvstort vitt/beige skum. Ölet lämnar inga skumrester på glaset och skummet lägger sig efter en stund till en liten ring.

Doften är syrlig med inslag av röda vinbär, vinäger, ekfat och en hel del bär i allmänhet. Det finns också lätta toner av sötaktig malt.

Smaken är syrlig men inte riktigt lambik-sur med toner av röda bär, ek och en del lätt maltsötma. Inget speciellt direkt.

Munkänslan är medel till tunn och kolsyran är medel med många stickiga bubblor.

Flamländsk rödöl kan vara så otroligt mycket bättre än såhär. Visst, det funkar, men det är heller inget man blir särskilt uppspelt över. Dock tycker jag nog att den är relativt prisvärd som någon sorts "vardagssuröl".

Betyg? 3,45 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar