söndag 30 maj 2010

Oppigårds Summer Twist

Oppigårds har blivit bryggeriet i Sverige som får stå för många K:n när det gäller ölutbudet på Systembolaget. De står för kvalitet, kontinuitet, kvantitet och klass. Det som jag tycker de lyckats bäst med är tillgängligheten och den genomgående goda kvaliteten. Nästan alla Systembolaget-butiker har minst en eller ett par sorter öl från dessa bryggare.

Dessutom har de utan att någon gång lanserat ett enda extremöl såsom imperial stout, dipa eller barley wine fortsatt att imponera på de flesta av oss ölnördar. Främst med sina nya inspirerande recept och humleblandningar.

Hursomhelst, nu tänkte jag för första gången på ett tag göra en helt vanlig ölrecension. Såhär är deras sommaröl, Summer Twist!

Ölet har en brinnande orange färg med ett stort beige/vitt skum. Det blir en hel del skumrester på glaset.

Doften är stor och humledriven med mycket trevliga toner av grapefrukt, passionsfrukt, tallbar och en hel del karamellmalt. Det finns också lätta inslag av rivet apelsinskal och nyklippt gräs.

Smaken är även den humledominerad, som så ofta annars från Oppigårds, med toner av just grapefrukt, apelsinskal och nyklippt gräs. Passionsfrukten gör sig inte lika påmind här men den finns ändå där i bakgrunden tillsammans med karamellmalten.

Fylligheten är medel, kolsyrehalten är även den medel med mjuka bubblor.

Ofta när jag provar öl från Oppigårds känns det som att umgås med en gammal polare. Man vet vad man får och man vet att det är bra, så även i detta fallet. Detta är också en av de bästa ölen från Sverige som man kan köpa på Systembolaget just nu. Så om ni inte provat den, passa på, detta vill ni inte missa.

Betyg? 4 av 5.

1 kommentar:

  1. Precis som Amarillo Spring tog denna slut i hyllan väldigt snabbt här i Falun. Det kommer ju mer förstås, men man får vara snabb när det gäller Oppigårds numera.

    SvaraRadera