fredag 18 juni 2010

Mikkeller Black Tie

Efter många om och men fick jag tillslut hem några flaskor Black Tie från en privatimport som en ölbroder, Magnus Larsson, gjorde tidigare i våras (innan vi fick reda på att den skulle komma till Systembolaget).

Det är inte varje dag man dricker en brutal imperial stout på 11,5% och när den är brygd av den danske fantombryggaren Mikkel Borg Bjergsø så skruvas förväntningarna upp en aning.

Nu ska jag inte hålla er på sträckbänken längre utan här är recensionen av denna fullmatade öl!

Strålen som lite lätt trögt rinner ut hur flaskan har en nästintill kolsvart färg med vissa rödskimrande toner. Ölet lämnar enbart små, små skumrester på glaset.

Whisky, honung och rejäla mängder bitter humle är vad som möter en när näsan långsamt närmar sig glaset. Det finns såklart även brutala mängder av rostad malt och karamellmalt. Det är en rejält komplex doft vi har att göra med och det mesta är i harmoni utom möjligtvis de stora humletonerna.

Smaken gör en inte besviken utan det är precis så bra som man kan förvänta sig. Massiva toner av rostad malt med stora inslag av whisky och honung. Det finns även en rejäl bitterbeska med humle som drar åt det lite kryddigare hållet. Avslutningen är whiskyfet och gräddig med en viss restsötma.

Ölet är fylligt - precis som sig bör för stilen. Kolsyrehalten är medel med små, mjuka bubblor.

Mmm... Detta är något man vill njuta länge av. Därför häller jag upp halva flaskan och täpper till resten med kapsylen och ställer in flaskan i kylen för att dricka den senare ikväll. Tror inte denna kommer förlora nämnvärt på den lilla mängd kolsyra som försvinner på de få timmarna den får stå i kylskåpet.

Vad blir då betyget? Jo, någonstans runt 4,4 av 5 vill jag ge den. Värmande och gott! Perfekt för en mulen sommardag.

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott, tur att jag köpte en flaska i tisdags.

    SvaraRadera
  2. Kan bara instämma, Black Tie är fantastisk. ;)

    SvaraRadera