söndag 5 september 2010

AleSmith Wee Heavy

Så, då tänkte jag ta upp ännu en av de öl jag drack på 3 Små Rum i Göteborg förra helgen. Det är ju trotsallt inte var dag man dricker något från AleSmith. Senast var det en flaska Speedway Stout (som jag fortfarande har en flaska av hemma) någon gång i våras. Nu bestämde vi som satt vid bordet att vi skulle dela på en flaska Wee Heavy från samma bryggeri.

Lätt oroade över att det skulle vara en dålig flaska (någon hade tydligen fått en dålig flaska för ett tag sedan) fick vi in flaskan till bordet. Efter lite luktande förstod vi att så inte var fallet, det doftade riktigt lovande!

Såhär var den!

Ölet har en djup rödbrun färg med ett medelstort beige/vitt skum. Ölet lämnar inga skumrester på glaset.

Direkt när man börjar dofta på ölet förstår man att det är ett malttungt öl vi har att göra med - som sig bör när det handlar om wee heavy. Det finns gott om härliga karamelliga dofter med inslag av fudge, kolagodis, muscovadosocker, russin och en hel del lätt brända sötaktiga toner.

Smaken är överraskande subtil för att vara en 10% stark wee heavy, allt känns väldigt balanserat och finstämt. Även här är det kolagodis, muscovadosocker och russin som dominerar smakbilden. Dock är det svårt att plocka ut många mer individuella smaker utan här är det snarare helheten som gör ölet.

Ölet är fylligt med en medelhög till låg kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Mja, egentligen skulle jag ha velat dricka lite mer av denna för att ge en riktigt bra recension, men som sagt är det inte varje dag man dricker öl från AleSmith.

Betyg? 4,3 av 5. Det här är en höjdare, helt enkelt!

2 kommentarer:

  1. Skulle gärna prova den igen, verkar grymt god. Har haft en flaska hemma köpt på Ölbutikken i Köpenhamn, men den var toksur.

    SvaraRadera
  2. @Jonte: Ah, jo det förstår jag. Det är aldrig roligt när man får en dålig flaska. Kan varmt rekommendera att du provar den igen om du får chansen!

    SvaraRadera