fredag 10 september 2010

Humlejuice direkt från trädet

Eller ja, åtminstone från flaskan i trädet (fyndigt va?). Hursomhelst, skämt å sido, nu är det dags att prata lite om The Maharaja Imperial India Pale Ale från Colorado-baserade bryggeriet Avery Brewing Co.

Det är en IIPA på hela 10,54% (enligt RateBeer), alltså en ganska eller rättare sagt väldigt stark öl.

Hursomhelst, det här ölet talar för sig självt så jag skippar snacket och går direkt på själva recenserandet!

Strålen som kommer ut ur flaskan är djupt, lätt grumligt orange och bildar en vätska med ett massivt smutsvitt skum i glaset. Ölet lämnar en hel del skumrester på glaset.

Direkt man doftar på ölet förstår man att det är en humlig och juicig öl man har att göra med. Trots att flaskan är brygd i mars i år (alltså ganska exakt 6 månader sedan) så finns det ganska mycket krut kvar i denna DIPA. Aromer med inslag av tropisk juice, passionsfrukt, mango och tallbarr gör sig omedelbart påminda. Det finns även en hel del karamellig malt som balanserar all humle, doften från malten drar åt något som påminner om kolakakor.

Smaken är ganska komplex för att vara en DIPA. Först slås man av en enorm fruktig smak med drag av grapefrukt, tropisk juice och mango. Sedan kommer en rejäl bitterbeska som sträcker sig över nästan hela tungan. Efter allt detta kommer även malten in med rejäla karamelliga toner av just kolakakor och gräddkola. Allt detta avrundas av något som påminner om någon form av fruktlikör. Wow!

Munkänslan är rejält fyllig. Kolsyrehalten med medium med många små, lätt stickiga bubblor.

Jag misstänker att detta är ett öl som kommer att dela ölnörds-Sverige i två halvor: ena halvan kommer tycka att den är ofärsk och tråkig, andra halvan kommer tycka att den är riktigt bra. Som ni säkert förstår tillhör jag den senare. Sånthär är man inte bortskämd med på Systembolaget.

Betyg? 4,2 av 5. Minst lika bra som Founders Double Trouble - fast på ett annat sätt.

4 kommentarer:

  1. Rätt objektiv analys, men en anledning som kan ligga bakom den eventuella splitten av vad folk tycker är om de har smakat den färsk(-are). För min del var gången jag drack den första gången, relativt färsk på tapp, rätt schysst. det var gott och massa smaker. nu var den ännu en DIPA som alla andra amerikanska välbryggda (!) DIPA's

    SvaraRadera
  2. Har inte druckit den färsk så jag håller med dig om att den var god om än inte lysande.

    SvaraRadera
  3. @Manker: Självklart, det går alltid att dricka den färskare osv, men ibland får man helt enkelt ta saker för vad dem är. Själv fann jag den riktigt njutbar, och det är ändå det som är det viktigaste.

    @Gyllenbock: Okej, men var det "ofärskheten" eller ölet i sig som gjorde att du inte fann den lysande? Ibland tror jag att folk inbillar sig att vissa saker skulle vara bättre än de faktiskt är om de bara vore "lite färskare". :)

    Hursomhelst, kul att ni kommenterar just såna här grejer - mer sånt tack!

    SvaraRadera
  4. Fredrik: så är det, nog påverkas man av allt "snack", annat vore konstigt.

    3.8 gav jag på Ratebeer vilket ändå är stabilt. Vore spännande att smaka den purfärsk.

    SvaraRadera