tisdag 9 november 2010

3 Fonteinen Oude Geuze

Geuze - denna intressanta öltyp som bryggs och blandas av ett fåtal bryggerier i Belgien (Pajottenland) och knappast liknar något annat i ölvärden - är knappast något som är överrepresenterat på bolaget om man säger så.

3 Fonteinen Oude Geuze är en blandning av 1-årig, 2-årig och 3-årig lambic och kom på bolaget nu i början av november. Enligt exempelvis Ratebeer är det ett av de högst rankade ölen inom stilen, så frågan är om det lever upp till dessa förväntningar?

Ölet är orangegult och lätt grumligt i glaset och det bildas ett stort vitt skum som sedan sjunker undan. Inte några skumrester.

Doften har drag av vad som brukar karaktärisera öltypen: toner av ladugård/stall, gröna äpplen, citron - ja, mycket som amerikanerna brukar kalla för "funk" helt enkelt. Det är en trevlig doft, även om det för den ovane lambicdrickaren kanske inte låter så.

Smaken är sur och torr. Det finns tydliga inslag av omogna äpplen, citron och krusbär. Funk från brettanomyces (stall/ladugård) tillhör också smakintrycken och när man svalt känns det som många av dessa intryck finns kvar i eftersmaken.

Munkänslan är lätt, kolsyran är livlig - nästan lite för livlig till en början, men efter ett antal "whirls" som en viss bloggare brukar påpeka att man ska ge ölen, blir det litet bättre.

Det här är utan tvekan en trevlig geuze, som det skall bli intressant att återkomma till för att se hur den utvecklas. Ta chansen och köp medan den finns!

Betyg: 4,0 av 5.

6 kommentarer:

  1. fajanen: Trevligt att få medhåll!

    SvaraRadera
  2. Enligt mig är bara Cantillon bättre detta ÄR kärlek på flaska.

    SvaraRadera
  3. Fredrik: Syftar du på vanliga Cantillon eller Lou Pepe? Var längesedan jag provade den vanliga - men minns den som god - och Lou Pepe har jag inte provat.

    SvaraRadera
  4. Bra öl, MEN Girardin Black Label piskar både Cantillon Geuze samt 3 Fonteinen Oude Geuze med råge.

    SvaraRadera
  5. Girardin Black Label har jag tyvärr inte fått möjlighet att prova, man är ju inte halvdansk :) Skämtåsido får man väl hålla utkik när man kommer till lite bättre krogar osv.

    SvaraRadera