fredag 12 november 2010

Eriksberg Julöl

Många av julölen hos Systembolaget återkommer varje år. Denna är inget undantag. Eriksberg Julöl som den heter tillverkas av Carlsberg Sverige, men namnet är taget från det numera nedlagda Göteborgs-baserade bryggeriet med samma namn.

Hursomhelst, detta är ett mörkt lageröl på 5,6% inom stilen wienerlager. Detta är också stilen som de flesta massproducerade julöl tillhör.

Eftersom jag redan har tjuvprovat så är det dags för en recension!

Vätskan har en mörk kopparröd färg med ett medelstort beige-aktigt skum. Ölet lämnar vissa skumrester på glaset.

Doften är oväntat humlig på ett typiskt tyskt vis med inslag av örter och nyklippt gräs. Även om den är ovanligt humligt för att komma från Carlsberg så är det förstås ändå malten som står i centrum med många karamelliga toner.

När det kommer till smaken är det helt klart malten som står i centrum. Inslag av karamellmalt, knäck och rostade nötter får sällskap av en stram bitterbeska. Något som drar ner ölet är att de 5,6%:en lyser igenom till viss del - det finns helt enkelt inte tillräckligt med intressanta smaker för att bära upp den relativt höga alkoholstyrkan.

Ölet är medeltunt. Kolsyrehalten ligger någonstans kring medel med medelstora, lätt stickiga bubblor.

Jag är lite kluven, visst det är inte direkt fel, men samtidigt tycker jag detta vore rätt trist att ställa på julbordet när Systembolaget erbjudet så mycket annat gott.

Betyg? 2,9 av 5. Godkänt!

5 kommentarer:

  1. Synd att inte Arboga Julöl kommer. Den var en av de bättre från de stora drakarna. Rostad och bränd

    SvaraRadera
  2. Är det verkligen Eriksberg (Gbg) som var mest känt för sin svagdricka och inte Eriksberg (Stockholm). Eriksberg låg vägg i vägg med Lyckholms där vi på Ocean idag brygger i gamla tapphallen.

    Bryggare Bing

    SvaraRadera
  3. @Thomas Bingebo: Är fullkomligt övertygad om att det är det Göteborgs-baserade bryggeriet som man åsyftar med detta öl. De blev ju uppköpta av Pripps som i sin tur blev uppköpta av Carlsberg. Antar att namnet hängde med till Carlsberg, helt enkelt. :)

    SvaraRadera
  4. Kanske är helt ute och cyklar och att det inte fanns något Eriksberg i Sth. Eriksberg i Gbg uppgick i Pripps (eller vilket namn dom behagade att ha då) kring 1900 tror jag.

    SvaraRadera
  5. Ovan - av Bryggare Bing....

    SvaraRadera