söndag 14 november 2010

Hantverksbryggeriet Julnarren

Hantverksbryggeriet är ett av landets minsta bryggerier. Julnarren (även kallad Vinternarren) är bryggeriets julöl, och finns i år tillgänglig på tre stycken Systembolag i Västerås. På flaskan står det "Extra Strong Ale" och ölet skulle väl annars kunna klassificeras som någon form av stark bitter eller Winter Warmer.

Färgen på ölet är rödbrun och tämligen klar. Det bildas ett stort, beigevitt skum som ligger kvar länge. En del skumrester på glaset.

Doften man möts av är framförallt knäckig med inslag av mandlar. En del torkade frukter finns också där, tillsammans med ett lätt kryddigt inslag. En helt klart angenäm doft - skönt med ett julöl som inte är ett alltför stort kryddkaos.

Smaken är småsöt och knäckig med drag av brända mandlar, torkad frukt och litet lätt värmande toner från alkoholen. Det finns också en del godisaktiga toner och ölet avslutar med en viss beska. Bra balanserat öl överlag.

Munkänslan är medelfyllig, och kolsyran är mjuk. Ölet känns lent i munnen.

Det här är ett bra öl som jag kan rekommendera för de som har vägarna förbi Västerås, även om det såklart kommer en uppsjö av andra julöl i år. Själv fick jag flaskan som gåva av en bekant.

Betyg: 3,6 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar