tisdag 25 januari 2011

Horn Dog Barley Wine

Flying Dog Brewery är ett av de amerikanska mikrobryggerierna som jag ganska sällan dricker öl ifrån. Dels för att de sällan finns på Systembolaget och dels för att det ofta finns annat som lockar mer när jag väl hittar deras öl på diverse krogar. Nu var det dock hyllrensning på Bishops Arms i Karlstad och de lockade med att sälja ut en flaska Horn Dog Barley Wine för det ytterst modesta priset av 48 kr, vem kan tacka nej?

Inte jag iaf. Hursomhelst, det är iaf ett barley wine på 45 IBU som det handlar om. Alkoholhalten ligger på 10,2%, dvs. medelstarkt för stilen. Flaskan ser som vanligt kul ut med bryggeriets fascinerande etiketter!

Dags för en recension!

Vätskan har en djup kastanj-brun färg med ett minimalt beige-aktigt skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Kolaremmar, sötlakrits och rejäla toner av melass och toffee är det första som slår en när man börjar dofta på ölet. Det finns även lätta inslag av både amerikansk och engelsk humle. Jag misstänker dock att flaskan har ett par år på nacken så det är en väldigt tillbakadragen humlearom som det handlar om.

Det är ett väldigt sött barley wine som det handlar om. Stora inslag av kolaremmar, melass, russin och toffee samsas med lätta toner av sötlakrits. Det finns även lite mer nötiga inslag av hasselnöts-hållet. Alkoholen är väl dold och det är väldigt mjukt och trevligt i sin framtoning, det är inte så vinöst som man skulle kunna tro dock.

Ölet är fylligt på gränsen till tjockt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Det här var trevligt om än lite väl tillbakadraget och nästan lite anonymt. Det är inget som sticker ut på något sätt och detta är ett barley wine som lätt smälter in i mängden av andra barley wines, vilket givetvis inte är något ont i sig. Detta passar nog bäst för sig självt eller möjligtvis till någon stark engelsk ost med tanke på sötman.

Betyg? 3,7 av 5.

Pris: 48 kr för 355 ml på krogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar