tisdag 15 februari 2011

Liefmans Goudenband

Liefmans är ett av de många belgiska bryggerierna som pysslar med fruktöl av olika slag. Goudenband som detta öl heter är dock inte ett fruktöl utan det är en sour ale eller "brown ale of high fermentation" som bryggeriet själva väljer av kalla den. Den ligger dessutom på 8%, något som är ganska högt för en suröl som ofta är ett par procent svagare. Mycket mer än så vet jag egentligen inte om ölet då det inte framgår hur den är tillverkad osv. så vi går rakt på sak!

Vätskan har en djup kastanjebrun färg med röda inslag. Skummet är medelstort och smutsvitt. Inte mycket skumrester.

Doften är stor och syrlig med inslag av syrliga, mörka bär åt det omogna björnbärshållet. Det finns även vissa inslag av bränt socker och maltvinäger.

Smaken är torr och syrlig med rejäla inslag av syrliga bär som balanseras upp av en lätt sötma med inslag av farinsocker. Det finns även toner av russin och en viss kryddighet.

Ölet är medelfylligt med en hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Hmm... detta är helt klart ett trevligt öl men det känns som att någonting saknas. Den blir lite enahanda i längden. På bryggeriets hemsida rekommenderar man den till getost och det tror jag mycket väl kan vara en bra rekommendation. Detta är helt klart ett öl med stor lagringspotential, så mitt råd är att köpa en flaska extra och låta stå i minst tre år!

Betyg? 3,7 av 5!

Pris: 70:10 kr för 75 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar