tisdag 15 februari 2011

Oppigårds vs Chinook?

Nej kanske inte, men likväl så är årets upplaga av Oppigårds Spring Ale som lanserades på Systembolaget igår (läs den 14:e februari) enbart humlad med den amerikanska humlesorten chinook. Att enbart använda sig av en humlesort kan ibland bli lite endimensionellt men samtidigt intressant för den som vill lära sig mer om de olika sorternas skilda karaktärer.

Som alltid när det kommer nya öl från ett av Sveriges absolut jämnaste mest stabila mikrobryggerier så känns det tryggt att köpa deras öl. Tryggt betyder dock defintivt inte tråkigt när det gäller Björn och hans öl, tvärtom!

Den klara djupt gyllengula vätskan har ett medelstort kritvitt skum. Skummet lämnar en hel del skumrester på glasets insida.

Grapefrukt, tallbarr och winegum är det första som möter näsan när man sätter sig för att dofta på ölet. Det finns även en stabil bakgrund av malt med inslag av digestivekex.

Smaken är rejält besk och det börjar genast vattnas i munnen av den strama beskan med inslag av lätt omogen grapefrukt. Det är verkligen en uppfriskande smak som får en att vilja ta en klunk till och en klunk till. Detta är dock inget problem med tanke på den relativt låga alkoholhalten på 4,9%.

Ölet är lätt tilll medelfylligt med en relativt hög kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka men överraskande livliga i munnen.

Ahh... detta öl kommer jag att dricka många flaskor av i vår. Tillräckligt lätt för att man ska kunna dricka ett par utan att bli alltför snurrig samtidigt som den har en rejäl beska. Den passar förmodligen finfint till en liten picnic i vinterkylan med renskavsmackor med ruccola och pepparrot!

Betyg? 4 av 5!

Pris: 17:90 för 33 cl på Systembolaget.

1 kommentar:

  1. Chinook är underbart god! Och denna öl superb. Tack Björn&Co för ännu ett mästerverk från Dalarna!

    SvaraRadera