onsdag 9 mars 2011

Amager Double Black IPA

Amager Bryghus är ett av Danmarks mest kända mikrobryggerier. Det grundades av de två vännerna Morten Valentin Lundsbak och Jacob Storm och har en mängd öl, varav en av de mest kända är den välhumlade imperial stouten Hr. Frederiksen. Själv minns jag det ölet som bra, men något obalanserat tack vare den kraftigt rostade karaktären från malten som tillsammans med den rejäla humlebeskan blev något för mycket. Frågan är då vad jag tycker om en svart dubbel-IPA på 200 teoretiska IBU... Amager Double Black IPA är givetvis det öl jag talar om.

Ölet är svart med ett medelstort beigefärgat skum som lämnar en del rester på glaset.

Det doftar kaffe, choklad, lakrits och litet citrus. Det finns också spår av kåda och gräs. Man märker att ölet är välhumlat, även om det saknar de där riktigt friska IPA-tonerna man oftast vill ha.

Smaken är kraftfull, rejält besk och dessutom ganska torr. Mycket rostade toner av kaffe, tydliga toner av saltlakrits och en aning mörk choklad. Tonerna av citrus, kåda och gräs finns också där och här känner man även hur citrustonerna friskar upp det annars mörka, något tunga ölet litet tydligare än i doften. Det finns också lite toner av alkohol som värmer.

Munkänslan är fyllig med mjuk till medelstark kolsyra.

Tja, det här var helt klart gott även om det kanske känns något enkelspårigt och därmed inte superkul i längden. Ett extremt öl, helt klart, med en extrem beska. Jag vet inte om det är värt att prova igen till det priset och ölet hade nog lämpat sig bättre på en mindre flaska, men helt tokigt är det ju inte.

Betyg: 3,7 av 5.

Pris: 51,90 för 50 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar