tisdag 5 april 2011

Unleashed Freedom Lager

Trots det "häftiga" namnet så är det ingen imperial pilsner eller liknande öl från U.S.A. som det handlar om, utan det är istället ett nytt öl på 3,5% från Spendrups som i dagarna har lanserats i dagligvaruhandeln. Burken påminner i det närmsta om någon sorts energidrycksburk för hormonstinna tonåringar eller liknande där en stor röd gorilla-liknande varelse florerar i en röd silhuett. På något vis får jag känslan av att detta är någon form av "ond" lillebrorsa till Cheap Thrills...

Hursomhelst, Unleashed Freedom Lager, som den heter, är alltså ett ljust lageröl på 3,5% som är humlat med humlesorterna Tettnanger, Perle och Spalter Select och Magnum. På baksidan av burken skriver man bland annat:

"There's no monkey business with this beer. Aside from great pale malt, this gentle little beast packs a wide variety of hops. How about amazing tettnanger, wicked perle, excellent spalter select, and of course, our old friend the magnum? That's about it, really Good beer. Happy monkey."

Skriver man en text i denna stil på baksidan av sin burk kan man nog räkna med att konsumenten förväntar sig något utöver det vanliga, och vad får man då?

Vätskan är klar med en blekgul färg. Det två och en halv fingrar höga skummet är kritvitt. Skummet lämnar lätta rester på glasets insida.

Doften är brödig med en lätt gräsig humleton. Det finns även inslag av nysågade spånskivor och popcorn. Det är dock inga rejäla toner det handlar om utan det känns som en ganska blaskig historia.

Smaken är oväntat bitter med en lätt obehaglig metallisk bismak. Det finns även inslag av popcorn och gräs. Ölet avslutar torrt och bittert.

Nej, nej, nej - detta är inte bra. Det känns som ett billigt försök att locka nyblivna 18-åringar till att köpa folköl (eller något åt det hållet). Vad håller Spendrups på med egentligen?

Betyg? 1,5 av 5! Gör om, gör rätt!

5 kommentarer:

  1. Köpte den också idag, vilket skämt!

    SvaraRadera
  2. Känns lite som att Spendrups kommit på att det finns vägar att nå ungdomarna också...

    SvaraRadera
  3. Drack denna idag! Förstår inte riktigt vad ni klagar om, riktigt fin för att vara folköl med bra beska och humlekaraktär.

    SvaraRadera
  4. Tycker det var ett bra folköl där beskan verkligen kom fram ordentligt. Inget "pissvatten" som folkölen brukar vara.

    SvaraRadera
  5. Köpte den igår. Smakade mer än vanlig folköl. Jag tyckte burken var rolig också. Tråkmånsar...

    SvaraRadera