onsdag 25 januari 2012

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask

Innis & Gunn är ett bryggeri som jag har en lätt kluven relation till. Å ena sidan gör de helt klart en del intressanta produkter, men å andra sidan lovar de inte sällan mer än vad de kan hålla med överdrivna beskrivningar av smak och exklusivitet.

Den första mars lanserar de ett nytt öl på Systembolaget med namnet Innis & Gunn Irish Whiskey Cask. Det är en stout, på gränsen till imperial stout, på 7,4%. Det är något av en fusion mellan Irland och Skottland då det är en skotsk stout lagrad på irländska whiskey fat.

Dags för en recension!

Vätskan är djupt mörkbrun, på gränsen till svart, med ett rött skimmer i kanterna. Skummet är smuts-beiget och två och en halv finger högt. Det blir en hel del skumrester på glasets insida.

Doften är balanserad med inslag av choklad och mellanrostat kaffe med en tydlig ton av whiskey och ek i bakgrunden. Det finns även en tydlig ton av Fuggles-humle med jordiga inslag.

Smaken är rostad med inslag av choklad och just mellanrostat kaffe, givetvis finns också whiskey-tonerna även i smaken, och jag måste säga att de är väl intergrerade med de rostade inslagen. I eftersmaken finns det en hel del vanilj och lakrits samt lätt jordiga inslag från humlen. Det finns även en viss sötma.

Vätskan är medelfyllig med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små men lätt stickiga.

Hmm... det här var helt klart en positiv överraskning. Betydligt kraftigare rostade inslag än vad jag hade väntat mig samt välbalanserade inslag av whiskey. Saknar dock lite "oomph" i ölet, skulle helt enkelt vilja ha lite mer av allt. Ett litet plus för den snygga pappasken den kommer i.

Betyg? 3,6 av 5!

Pris: 26:90 för 33 cl på Systembolaget. Lanseras den 1:a mars som en exklusiv nyhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar