lördag 21 april 2012

Falcon Raw NO. 9

Det är inte varje dag vi recenserar något under varumärket Falcon är på bloggen. Anledningen till det är kanske främst att det inte brukar komma så många nyheter värda att skriva om, och de få som kommer brukar ofta vara blaskiga BBQ-öl med mera.

Nu har de dock gjort något som får anses ganska ovanligt bland större bryggeier - de har bryggt en ofiltrerad lageröl som de kallar för Falcon Raw NO. 9. De har dessutom gjort en stor grej av att den är ofiltrerad och ger tips om hur man dricker den på bästa vis. Dessa tips kan du läsa här.

Dags för en recension!

Vätskan är halmgul och grumlig med ett cirka två och en halv finger högt vitt skum. Det blir en del skumrester på glasets insida.

Doften är fräsch med en bra balans mellan humle och malt. Gräsiga och örtiga tyska humletoner samsas med en lätt brödig maltighet med inslag av nybakad källarfranska. Det finns också en viss kryddighet från jästen som drar lite lätt åt veteölshållet.

Smaken är precis som doften välbalanserad och det är egentligen inget som sticker ut åt varken malt- eller humlehållet. De har verkligen fått till en bra harmoni mellan humlen med dess örtiga gräsighet och maltens brödighet. Ölet har en lätt sötma och kryddighet från den relativt stora jästfällningen.

Ölet är lätt till medelfylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Oj! Det här var helt klart en positiv överraskning. I min bok blir detta på många sätt Falcons flaggskepp och den bevisar dessutom en tes jag haft länge - ofiltrerat är godare. Det blir helt klart återköp på denna!

Betyg? 3,6 av 5! God och fräsch!

Pris: 12:90 för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar