torsdag 18 oktober 2012

Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale

Det är svårt att titta på denna flaska utan att tänka på denna bild från Anders And Ales recension av ölet. Som ni säkert förstår är det Sigtuna Equilibrium Scottish Strong Ale jag talar om. Detta är bryggaren Emil Lindéns senaste skapelse. I ölet har han bland annat använt sig av whiskymalt samt humlesorterna challenger och fuggles.

Vätskan är djupt mahognybrun med ett nästintill icke existerande skum. Det blir därav inga skumrester på glasets insida. Däremot hänger vätskan kvar någon sekund på glasets insida när man snurrar det.

Doften är kraftfull med kraftiga inslag av knäck, brända mandlar och en lätt rökig touch. Det finns också inslag av läder och en plommon-aktig fruktighet.

Smaken är söt, men inte så söt som doften antyder. Även här finns inslag av knäck, brända mandlar och rök. Här gör sig de jordiga och kryddiga inslagen av engelsk humle påmind tillsammans med de söta plommonen från doften. Det finns också en tydlig men inte särskilt störande alkoholton.

Vätskan är oljig och lite klibbig med en oväntat låg kolsyrehalt. De få bubblor som finns är små och mjuka.

Jodå, det här är ganska bra. Även om jag saknar lite mer tyngd och djup samt kolsyra i ölet är det en ganska njutbar upplevelse. Dessutom vill jag ge lite credd till Emil som vågar tänka utanför ramarna - det är inte många som brygger Scottish Strong Ale i Sverige.

Betyg? 3,5 av 5!

Pris: 35:10 för 33 cl på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar